Sopiva makuupussi kuuluu hyviin retkeilyvarusteisiin. Kun valitset uutta makuupussia, ensimmäinen päätös on lämpötilan valinta.


Huomioon on otettava 3 erilaista lämpötilamäärittelyä. 


Viihtyisyyslämpötila osoittaa, mihin asti "tavallinen nainen" (25-vuotias, 60 kg, 1,60 m) voi nukkua mukavasti jäätymättä.


Raja-arvolämpötila osoittaa, missä vaiheessa "tavallinen mies" (25-vuotias, 70 kg, 1,73 m) voi vielä nukkua jäätymättä.


Äärilämpötila osoittaa, milloin "tavallisen naisen" (25-vuotias, 60 kg, 1,60 m) pitäisi kestää sitä saamatta paleltumia.


Nämä arvot riippuvat kuitenkin siitä, miten kylmäksi kukin tuntee itsensä.


Kun olet valinnut lämpötila-alueen, voit valita materiaalin tai täytteen.


Untuvamakuupussit ovat kevyempiä, lämpimämpiä, pienempiä pakkauskooltaan ja oikealla hoidolla kestävämpiä kuin synteettikuitumakuupussit.

Synteettikuitumakuupussit ovat yleensä halvempia, eivät ole herkkiä kosteudelle, niitä on helppo hoitaa ja ne ovat lämpimiä myös märkinä. 


Seuraava päätös on muoto.

Muumiomakuupussi sopii yöpymiseen ulkona ja teltassa hyvän eristyksen, hupun ja tiiviin istuvuuden ansiosta.

Munanmuotoinen makuupussi erottuu edukseen monipuolisuudellaan. Se tarjoaa lisätilaa polvien ja olkapäiden leikkauksen ansiosta, ja se on leikattu tiukasti nopeasti jäähtyviltä alueilta, kuten jaloista tai kaulasta.


Viimeinen vaihe valintaprosessissa on makuupussin oikea pituus. Suosittelemme: vartalon korkeus plus  25-30 cm. Näin makuupussissa on tarpeeksi tilaa muun muassa kerrospukeutumiselle.


Jos nämä tiedot eivät riitä, löydät lisätietoja materiaaleista, istuvuudesta ja muista kriteereistä täältä.

https://www.addnature.fi/opas-makuupussin-valintaan/purchaseadvice-sleepingbag.html